Vier dingen die je moet weten over kinderalimentatie

Is er kans op een scheiding en ben je benieuwd naar wat kinderalimentatie nu precies inhoudt? Het is belangrijk om je goed te laten informeren over wat deze alimentatie precies inhoudt en waar jij recht op hebt. In dit artikel geven wij antwoord op vier vaak gestelde vragen over alimentatie.

Kun je alleen alimentatie eisen na een scheiding?

Het lijkt vanzelfsprekend dat alleen na een scheiding er sprake kan zijn van alimentatie. Maar wist je dat dit onjuist is? Ook wanneer de ouders nog getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, kan er alimentatie worden geëist. Dit geldt wanneer de ouders niet meer samenwonen. Maar zelfs wanneer de ouders nooit getrouwd zijn geweest kan er om alimentatie worden gevraagd, ook een verzorgende of voogd kan alimentatie vragen. Het is belangrijk om jouw situatie te laten bekijken door een expert om te zien waar jij recht op hebt.

Tot hoe lang moet je blijven betalen?

Alimentatie voor kinderen moet worden betaald totdat de kinderen 21 jaar zijn. Het is verplicht om tot deze leeftijd alimentatie te betalen. Maar het kan ook voorkomen dat deze leeftijd wordt verlengd. Dit is het geval wanneer het kind niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Het kind moet dit via een financieel overzicht kunnen aantonen. Hier kan ook een rechtszaak voor worden gespannen.

Geen alimentatie betalen, kan dat?

Er kan een uitzondering worden gemaakt voor het betalen van alimentatie, wanneer de betalende partij geen of niet genoeg inkomen heeft. Ook wanneer het inkomen verandert, is het slim om een herberekening aan te vragen. De hoogte van het bedrag kan dan namelijk worden aangepast.

Is het strafbaar om geen alimentatie te betalen

Wanneer men nog ruzie heeft over het betalen van de alimentatie voor de kinderen, kan het voorkomen dat de betalende partij niet meer wilt betalen. Is dit strafbaar? Wanneer de betalende partij niet betaald, zal deze waarschuwingen ontvangen. Wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven, kan er een lijfsdwang worden opgelegd. Deze maatregel zorgt ervoor dat de wanbetaler kan worden opgepakt en zal tijd in een cel spenderen. Echter kan met niet verplichten om te betalen en is het niet strafbaar.Kinderalimentatie zorgt ervoor dat de financiële middelen en zekerheid voor de kinderen gegarandeerd blijven, ook wanneer de ouders scheiden of los van elkaar gaan wonen. Er zijn veel regels omtrent de betaling en de hoogte van het bedrag. Voor meer informatie over alimentatie voor kinderen is het aan te raden om officieel juridisch advies in te winnen.

Over ons

Scheiden? Vraag advies bij een advocaat

Een scheiding is een pijnlijke gebeurtenis en heeft een groot impact op iemands leven. Soms is het contact met de ex partner goed en worden de afspraken door beide partijen geaccepteerd. Echter, in de meeste gevallen gaat een scheiding gepaard met onenigheid over het hoederecht van de kinderen, scheiding van de goederen, vastgoed en zoveel dingen meer. Een scheiding is niet alleen een emotioneel gebeuren, maar moet ook volgens een juridische procedure afgehandeld worden.Wanneer beide partijen niet akkoord zijn, kan een advocaat hierbij advies verlenen. Het belang van het kind en de partijen wordt bekeken en men probeert tot een oplossing te komen. <br/>Bezoek dit blog voor meer informatie en tips.<br/>

Zoeken

Archief

Recente artikelen

24 september 2020
Bij mediation proberen twee partijen bij een conflict of probleem tot een oplossing te komen met de hulp van een mediator. Deze vorm van hulp wordt on

9 april 2020
Is er kans op een scheiding en ben je benieuwd naar wat kinderalimentatie nu precies inhoudt? Het is belangrijk om je goed te laten informeren over wa

Tags