Mediation: samen in gesprek bij een juridisch meningsverschil

Bij mediation proberen twee partijen bij een conflict of probleem tot een oplossing te komen met de hulp van een mediator. Deze vorm van hulp wordt onder andere ingezet bij een arbeidsconflict of echtscheiding. Het is hierbij niet belangrijk wie er juridisch gelijk heeft, maar het gaat om het vinden van een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn. Deze manier van conflicten oplossen werkt dan ook alleen als beide partijen de wens hebben om er gezamenlijk uit te komen.

Samen in gesprek

Bij een conflict of meningsverschil met bijvoorbeeld een familielid of een werkgever helpt de mediator om het gesprek in goede banen te leiden. Je maakt samen afspraken om het probleem op te lossen, waardoor er geen rechtszaak nodig is. Dit is prettig, zeker als je met elkaar te maken blijft hebben. Een ander groot voordeel is dat het proces een stuk goedkoper en sneller is dan een rechtszaak. Doordat de oplossing aansluit bij de wensen van beide partijen, houdt deze langer stand. Vaak kom je elkaar weer tegen, bijvoorbeeld als je na een scheiding gezamenlijke voogdij hebt of je baan niet wilt verliezen na een conflict met je leidinggevende of een collega.

Geheimhoudingsplicht

Tijdens de gesprekken tussen jezelf, de andere partij en de mediator wordt het probleem besproken. Voor de start van het traject ondertekenen beide partijen een mediationovereenkomst. Hierin staat beschreven waarover het probleem gaat en wat de spelregels zijn. Wat er gezegd wordt tijdens de gesprekken blijft geheim. De mediator helpt jou en de andere partij om samen te zoeken naar oplossingen en zorgt ervoor dat iedereen zijn verhaal kan doen. De afspraken die gemaakt worden, worden vervolgens door de mediator in de overeenkomst zet. Dat heet de vaststellingsovereenkomst of slotovereenkomst.

Verschil mediator en advocaat

Je kunt er ook voor kiezen om een advocaat in te schakelen. Het verschil is dat de mediator onafhankelijk is en beide partijen helpt om er samen uit te komen. Een advocaat staat aan jouw kant en verdedigt jouw zaak. Doorgaans is mediation sneller en goedkoper dan wanneer je de hulp van een advocaat inschakelt. Ook leidt een rechtszaak sneller tot verstoorde verhoudingen, wat jammer is als je nog vaker met iemand te maken hebt. Soms lukt het niet om er tijdens mediation uit te komen. Je kunt dan altijd nog naar de rechter stappen. Ook kan het zijn dat er op bepaalde punten overeenstemming is gevonden, maar dat op andere punten een beslissing van de rechter nodig is. Zo kan het zijn dat jullie het eens zijn over de verdeling van bezittingen na een scheiding, maar geen afspraken over de kinderen heeft kunnen maken. Mantel & Voors biedt mediation aan.

Over ons

Scheiden? Vraag advies bij een advocaat

Een scheiding is een pijnlijke gebeurtenis en heeft een groot impact op iemands leven. Soms is het contact met de ex partner goed en worden de afspraken door beide partijen geaccepteerd. Echter, in de meeste gevallen gaat een scheiding gepaard met onenigheid over het hoederecht van de kinderen, scheiding van de goederen, vastgoed en zoveel dingen meer. Een scheiding is niet alleen een emotioneel gebeuren, maar moet ook volgens een juridische procedure afgehandeld worden.Wanneer beide partijen niet akkoord zijn, kan een advocaat hierbij advies verlenen. Het belang van het kind en de partijen wordt bekeken en men probeert tot een oplossing te komen. <br/>Bezoek dit blog voor meer informatie en tips.<br/>

Zoeken

Archief

Recente artikelen

31 mei 2021
Bij een echtscheiding is de zorg om de kinderen vaak het belangrijkste punt van discussie. In tegenstelling tot u en uw ex-partner hebben de kinderen

24 september 2020
Bij mediation proberen twee partijen bij een conflict of probleem tot een oplossing te komen met de hulp van een mediator. Deze vorm van hulp wordt on

9 april 2020
Is er kans op een scheiding en ben je benieuwd naar wat kinderalimentatie nu precies inhoudt? Het is belangrijk om je goed te laten informeren over wa

Tags