Dagvaarding ontvangen, wat te doen?

Je denkt misschien dat het je niet overkomt, maar dan gebeurt het ineens toch: je hebt een dagvaarding ontvangen. Je vraagt je mogelijk af wat het precies inhoudt en wat je in zo'n geval moet doen. Lees dan snel verder.

Wat houdt het precies in, een dagvaarding?
Als je een dagvaarding ontvangt, dan heb je een oproep gekregen om op een bepaald moment bij de rechtbank te verschijnen. Het gaat dan om een geschil of strafbaar feit dat te maken heeft met civiel recht of het strafrecht. In de dagvaarding staat beschreven waar het exact om gaat en waar en wanneer de zaak behandeld wordt. Natuurlijk heb je als gedaagde ook bepaalde rechten. Deze vind je terug op de achterkant van de brief.

Wat moet je doen?
Je hebt een dagvaarding ontvangen. Begrijpelijk dat het even schrikken is. Er zijn een aantal dingen belangrijk. Hieronder worden ze besproken.

Om te beginnen
Het belangrijkste wat je kan doen is rustig blijven. Of het nu terecht is of niet, doet er in beginsel niet toe. Er kunnen meerdere emoties tegelijk opspelen op het moment dat je zoiets ontvangt, die emoties moeten eerst even tot bedaren komen. Reageer daarom niet gelijk, maar neem je rust. Lees de brief goed door en laat het even bezinken.

Het vervolg
Als de rust een beetje wedergekeerd is, is het tijd voor vervolgstappen. Zo heb je de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Een garantie geeft dit echter niet. Het is aan de rechtbank om te oordelen over het bezwaar en als jouw bezwaar ongegrond verklaard wordt, dient de zaak alsnog. Een andere optie is om contact op te nemen met de eisende partij. Wellicht is het mogelijk om onderling alsnog tot overeenkomst te komen. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de vordering zelf, maar het kan een rechtszaak soms voorkomen.

Wel of geen advocaat
Contact met een advocaat is een goede volgende stap, wanneer het toch tot een zaak komt. Al is dit enkel voor advies. Het is namelijk niet altijd nodig een advocaat te hebben die het verweer zal voeren. Bij strafrechtelijke zaken mag je dit ook zelf doen. Toch is dit laatste vaak niet aan te raden, aangezien je niet over de nodige kennis beschikt en je min of meer hierdoor al deels achter staat ten opzichte van de eisende partij.

De zaak komt voor
Tijdens de zitting vertellen partijen hun verhaal en worden vragen beantwoord. De uitspraak volgt na vier weken, indien er voor zitting geen schikking getroffen is of er een onderling akkoord bereikt is.

Over ons

Scheiden? Vraag advies bij een advocaat

Een scheiding is een pijnlijke gebeurtenis en heeft een groot impact op iemands leven. Soms is het contact met de ex partner goed en worden de afspraken door beide partijen geaccepteerd. Echter, in de meeste gevallen gaat een scheiding gepaard met onenigheid over het hoederecht van de kinderen, scheiding van de goederen, vastgoed en zoveel dingen meer. Een scheiding is niet alleen een emotioneel gebeuren, maar moet ook volgens een juridische procedure afgehandeld worden.Wanneer beide partijen niet akkoord zijn, kan een advocaat hierbij advies verlenen. Het belang van het kind en de partijen wordt bekeken en men probeert tot een oplossing te komen. <br/>Bezoek dit blog voor meer informatie en tips.<br/>

Zoeken

Archief

Recente artikelen

22 juni 2022
Je denkt misschien dat het je niet overkomt, maar dan gebeurt het ineens toch: je hebt een dagvaarding ontvangen. Je vraagt je mogelijk af wat het pre

29 oktober 2021
We zullen tijdens het leven over het algemeen wel één of meerdere keren met een notaris (openbaar ambtenaar) te maken krijgen. Hij helpt mensen om tot

31 mei 2021
Bij een echtscheiding is de zorg om de kinderen vaak het belangrijkste punt van discussie. In tegenstelling tot u en uw ex-partner hebben de kinderen

Tags